Kryptobörsen och blockkedjejätten Binance lanseras i Sverige.
Handlingarna är inskickade till Finansinspektionen och bolaget står nu redo att sätta igång en stor marknadsföringskampanj för att få svenskar att upptäcka digitala tillgångar.
”Vi öppnar kontor och kommer anställa svensk personal som kan den lokala marknaden”, säger Europachefen Martin Bruncko. Martin Bruncko är tidigare rådgivare till EU-kommissionären för forskning och innovation. Nu är han Europachef för kryptojätten Binance.
Lokala aktörer som Safello och Btcx har under många år varit ensamma om att erbjuda handel med kryptotillgångar under översyn av Fi. Erbjudandet har dock varit begränsat sett till antalet tillgångsslag och många svenskar som haft ett intresse av exponering mot marknaden har redan i dag letat sig till de internationella kryptobörserna som Crypto.com, Binance och Coinbase.
”Vi har aldrig aktivt riktat oss mot svenskar, men den som har ett konto hos oss i dag kommer inte märka någon skillnad. Mer än att du kommer att skyddas av de svenska lagarna och reglerna som gäller”, säger Martin Bruncko och syftar på bland annat insättningsgarantin och rådande penningtvättsregler när Binance blir ett ”finansiellt institut” i Sverige.
Sidan med svensk översättning är redan uppe och erbjuder från dag ett så kallade SEPA-överföringar (standard för transaktioner inom EU) för att göra insättningar till Binanceplånböcker från svenska banker. Men inom kort hoppas Martin Bruncko att mer lokalt anpassade överföringssätt ska kunna aktiveras. Om det betyder Swish – likt Safello erbjuder – kan han inte säga uttryckligen.
”Men vi kommer erbjuda de sätt svenskar förväntar sig att föra över pengar, inget mindre”, konstaterar han.
Binance grundades av kanadensisk-kinesiske Chanpeng Zhao och har ofta beskrivits som ”en kinesisk kryptoplattform”. Det vänder sig dock Martin Bruncko emot.
”Det är en vanlig missuppfattning att Binance är kinesiskt. Vi är verkligen inte kinesiska. Chanpeng Zhao är född i Kina men växte upp i Kanada. Han grundade förvisso bolaget under en period när han var i Kina, men i dag har vi ingen aktiv verksamhet där alls”, säger Martin Bruncko.
Vad är hemma för er – finns ett huvudkontor?
”Vi är ett företag född i en sann decentraliserad värld. Man kan säga att vi just nu bygger verksamheten internationellt med två större hubbar, i Dubai och i Paris”, säger han.
Hur stort blir kontoret i Sverige?
”Jag vill inte säga en siffra, för vi kommer förmodligen att växa ur den för fort. Det här bolaget växer väldigt snabbt och jag menar inte att vara undvikande i mitt svar, men vi har inte ett nummer”, säger han och tillägger:
”En av de första anställda i Sverige, som vi kommer att kunna presentera snart, är en person som tidigare jobbat mot penningtvätt. Det kanske i alla fall säger något om hur seriösa vi är med regelefterlevnad och vad vi tycker är viktigt när vi öppnar i Sverige.”
Binance har förutom en handelsplats också en egen blockkedja med en egen kryptotillgång, Binance coin, som i dag är världens fjärde största – efter bitcoin, Ethereums ether och tether – med ett total tillgångsvärde på 73 miljarder dollar.
På andra marknader erbjuder Binance sedan länge ett betalkort som gör att användarna lätt kan konsumera med sina kryptotillgångar. Det kommer även till Sverige.
”Vi kommer att erbjuda de flesta av våra tjänster i Sverige”, säger Martin Bruncko men tvekar lite kring i vilket tempo de kan komma att släppas ut. Kortet förväntar han sig snart, men till exempel terminshandel tror han kan dröja.
”Vi är precis i uppstartsfasen i Sverige, men vi är redo för en stor satsning och kommer gå ut och prata direkt med svenskarna inom kort. Vi kommer också släppa vår utbildning ’Binance academy’ med över hundra artiklar om sektorn.”
Det finns en stor skepsis mot kryptotillgångar i Sverige, inte minst uttalat av Riksbankschefen Stefan Ingves. Hur ser ni på Sverige ur ett regulatoriskt och politiskt läge?
”Jag kommer själv från en policyroll innan jag började på Binance (Bruncko har dels varit rådgivare åt EU-kommissionären för forskning och innovation och rådgivare åt lokalregeringen i Dubai, Di:s anm.) Jag måste säga att Sveriges centralbank är en av de mest framstående i världen. Riksbankens arbete med e-kronan är banbrytande ur mitt perspektiv. Jag tycker det offentliga i Sverige är bland de bästa som finns”, säger han.
Sveriges befolkning nämns ofta också som sena att anamma på kryptotillgångar, håller du med?
”Globalt sett är penetrationen av krypto låg. Jag vill inte ställa svenskar mot andra, men vi ser vårt uppdrag som att avancera den här marknaden och teknologin.” säger Martin Bruncko till DI.